Een ode aan de POB’er

FUNDATO BLOG Een ode aan de POB’er

Het begrip Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (hierna genoemd als POB) is opkomend in Nederland. Waar de ene organisatie al jaren met ze samenwerkt, staat het bij andere organisaties in de kinderschoenen.

De ene organisatie kiest ervoor om alleen met BIG-geregistreerde POB’ers te werken waar de andere organisatie juist medicaliseren zoveel als mogelijk wil voorkomen en op deze wijze de POB’er inzet en zodoende kiest voor niet BIG-geregistreerde POB’ers. Er is hierin geen goed of fout. Een voordeel van een BIG-geregistreerde POB’er kan zijn dat deze formeel aansprakelijk kan worden gesteld tot op bepaalde hoogte bij de tuchtrechter. Ook kan het organisaties een geruststellend gevoel geven bij het werken in taakdelegatie met (bedrijfs)artsen. Daar tegenover staat dat een niet BIG-geregistreerde POB’er minder in de verleiding komt om te medicaliseren en de focus alleen legt op het noteren van de essentiële medische gegevens voor de bedrijfsarts en het kijken naar mogelijkheden en andere niet-medische aspecten zoals procesmatig werken conform de richtlijnen, relatie werknemer-werkgever en motivatie.

Wat mijns inziens van belang is om als organisatie een duidelijk standpunt in te nemen als het gaat om werken in taakdelegatie. Wat wil jij als organisatie? Hoe denk je werknemers en werkgevers goed te kunnen adviseren i.c.m. bedrijfsartsen en POB’ers? Sluit hier je beleid op aan en zorg dat de taken en verantwoordelijkheden worden vastgelegd zodat hier geen verwarring over kan ontstaan.

De term POB’er is niet beschermd en iedereen mag zich zo noemen, opgeleid of niet. Om wildgroei te voorkomen en deze functie die nog in ontwikkeling is te laten slagen pleit ik ervoor om samen hierover in gesprek te blijven. Laat iedere POB’er (BIG-registratie of niet) in zijn kracht staan. Laat de POB’er en (bedrijfs)arts elkaar kennen om zo tot een efficiënte en bovenal kwalitatieve afstemming te komen over de taken die worden gedelegeerd. Ik ben er van overtuigd dat op deze wijze er een harmonieuze wisselwerking ontstaat tussen POB en (bedrijfs)arts waar je het verschil mee kan maken voor werknemers en werkgevers.

Wellicht vraag je je af wat een POB’er allemaal doet? Dit is niet nog niet in beton gegoten. De wettelijke kaders zijn wel duidelijk. Er zijn een aantal taken die alleen aan de bedrijfsarts toebehoren:

  • Opstellen van de probleemanalyse en advies;
  • Medische feiten en bevindingen vastleggen in het bedrijfsgeneeskundig dossier van de bedrijfsarts;
  • Informatie opvragen bij de behandelaar, opstellen van de machtiging en vragen;
  • Eindoordeel geven over de belastbaarheid;
  • Prognose afgeven voor de beperkingen;
  • Verwijzen voor nader medisch onderzoek of behandeling;
  • Actueel oordeel en Medisch deel van re-integratieverslag opstellen.

Voor de rest is het aan de (bedrijfs)arts en POB’er om afstemming te vinden en duidelijke afspraken te maken over de taken die gedelegeerd kunnen worden. De kennis en kunde van de POB’er bepaalt mijns inziens welke taken er gedelegeerd worden. Een voorbeeld van taken die gedelegeerd kunnen worden zijn:

 

  • Eerste spreekuur uitvoeren (fysiek, online of telefonisch);
  • Voorbereiden van de Probleemanalyse en Advies;
  • Terugkoppeling vanuit de consulten administratief afhandelen;
  • Periodieke evaluaties uitvoeren (fysiek, online of telefonisch);
  • Bepalen of en wanneer een vervolgafspraak nodig is;
  • Procesmatige informatie verzamelen en vastleggen in het procesdossier zoals vervolgafspraak, hervattingsdatum of interventies;
  • Probleemanalyse en periodieke evaluaties bespreken met werknemer en werkgever;
  • Arbeidsanamnese afnemen;
  • Medische anamnese afnemen;
  • Advies geven aan werknemer voor mogelijke behandelingen in overleg met de bedrijfsarts;
  • Machtigingsformulier voor opvragen medische informatie overhandigen aan werknemer;
  • Voeren van preventieve spreekuren op verzoek van werkgever en/of werknemer.
  • Inschatting maken in welke schaal een arbeidsconflict valt en of mediation aan te bevelen valt;
  • Advies welke mogelijkheden er zijn voor werkhervatting (in afstemming met de (bedrijfs)arts).

 

Zo te zien is er een hele waslijst waar de POB’er de (bedrijfs)arts kan ondersteunen. Er zullen vast nog meer taken zijn die POB’ers in taakdelegatie uitvoeren. Wat mij betreft is dit een prachtige ontwikkeling om het tekort aan bedrijfsartsen aan te vullen (niet te vervangen uiteraard!) om zo zonder vertraging met de wet Poortwachter te werken en bovenal de focus te verschuiven naar preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen! Ik geloof in samenwerking. Twee paar ogen zien meer. Mijn visie als POB’er is om als team samen te werken en ook de andere specialismes zoals o.a. de bedrijfsmaatschappelijk werker, vitaliteitsdeskundige, bedrijfspsycholoog, bedrijfsfysiotherapeut en de arbeids- en organisatieconsultant te betrekken. Laten we de samenwerking opzoeken en vanuit ieders specialisme de verschillende invalshoeken te benaderen om zo ons gezamenlijk doel te bewerkstelligen: werkend Nederland ondersteunen en de gezonde match tussen mens en werk zo optimaal mogelijk te houden.

Wil je hier graag verder met mij over sparren? Neem dan gerust contact met mij op!

BLOG

Laatste nieuws en blog items